Alec French Architects

Aardman Animations Headquarters

Alec French Architects were invited to prepare an overall masterplan to include new accommodation for about 200 people and develop the concept of a series of linked ‘rooms’ retaining flexibility in use but also a clear sense of identity for each working group of 6-9 people. This approach also produced significant areas of wall space for their required extensive displays of images and materials.

A clear brief to reduce energy use, as part of an overall sustainable approach, led to a central 3 storey atrium providing significant extract ventilation and controlled daylight. Breakout spaces and an innovative, laminated timber and galvanized steel staircase, gently curved and free spanning between floors, also occupy this space. There are many opportunities here for both informal dialogue and the exchange of ideas, and for Aardman’s expression of their own very special character.

Images © Simon Doling