Hudson Architects

Feeringbury Barn Silo

Feeringbury Farm Barn is a large Grade II listed barn on an isolated working farm, the central structure of which dates back to 1560. In 2008 it was converted into a large home and artist studios, representing a radical departure from traditional barn conversions. When the original plans were drawn up in 2008 by Hudson Architects, they included outline plans for the conversion of an adjacent barn silo to guest accommodation.

The completed silo is connected to the barn with a galvanized steel bridge, one side of which is glass and the other timber, housing a bedroom, shower room and WC.

To allow sufficient height to include a mezzanine level bedroom, the structure of the original silo was raised. An internal wooden scaffold was built from which the corrugated iron structure could be jacked up.

The decayed part at the bottom of the silo where it had been sitting on the ground was then removed and two new layers of new corrugated steel were added.

The whole structure was then hung off an internal timber frame and the scaffold removed. A new floor slab was poured at the same time, using the new internal frame as the formwork. A semi-permeable membrane was attached to the internal timber frame, to avoid the condensation issues associated with metal buildings.

The silo was bolted from the outside, leaving it hanging from the studs. Insulation was inserted between the studs and the inside surface was finished with a new galvanized corrugated shell. Preferring to use surfaces that are already finished (i.e. that don’t need to be painted), the client chose to use Versa board cement on the interior walls and ceiling of the silo.

Images © Joakim Borén.