LSI Architects & Michael Barclay Partnership

The Haven

The project is located on a prominent site on The Norfolk Broads, and it was the clients intention to provide an exemplary replacement house which was sustainable and graceful in design, complementing the location.

LSIA-TH-1

One of the main challenges was to address the high flood risk which required the entrance floor to be set at 1.3 metres above ground level. Given this risk and high moisture levels on the site, the detailing of materials meant that robust and elegant solutions had to be sought. Galvanized steelwork was the material of choice along with the modified softwood Accoya.

The boat house adjacent to the main house is designed to allow flood waters to flow unhindered through its base section. Here a galvanized grillage runs along the base of the cladding giving the building a light touch to the ground. The main structure of the boat house and access gates are manufactured from galvanized steel, as is the slipway inside.

The house has high levels of insulation, gains heat from a ground source heat pump and energy from photovoltaic panels mounted on the boat house. The house is 60% more energy efficient than a 2006 Building Regulation Compliant house and achieves Code level 4 of the Code For Sustainable Homes for energy.

Images © Richard Osbourne