Crittall Windows Ltd

Walsingham House

Walsingham House sits in the same road as Grade 1 listed building St Olaves Church. Dating back to the 16th century, the building is named after Queen Elizabeth’s famous “spymaster”, who lived in Seething Lane. The project was completed by ISG Construction, John Robertson Architects and Devonport Properties.

Together the team have transformed this historic building into new office accommodation, designed to still keep the heritage of the building. The interior was demolished by ISG, preserving the Portland stone facade, and redesigned using the finest materials by John Robertson Architects. Crittall Corporate W20 and Corporate MW40 windows were fitted throughout the building and some internal screens which were refurbished by Metwin.

When a replacement fenestration program was proposed for the iconic building, Crittall Windows Ltd was contracted to supply a selection of hot rolled galvanized steel profiles and cold-formed galvanized steel doors for the project.

Walsingham House is a prominent 1930s office building, repositioned and extended by John Robertson Architects for developer KHI Holdings Group. The building is located within the Trinity Square conservation area in the City of London. Originally designed by Howard Souster, its classical Portland stone facade is situated on the corner of Crutched Friars, Seething Lane and Pepys Street.

The existing building was an irregular wedge shape, comprised of U shaped accommodation surrounding the core, and spanning the basement, ground and seven upper floors. John Robertsons Architects’ designs have transformed these spaces into flexible, Grade A office accommodation, suitable for modern occupiers. The original slopped roof was removed to create a balanced facade and two new levels were added, bringing the NIA up to 5,980m2.

The three uppermost floors boast new private terraces for occupier use, providing panoramic views of some of Londonís most notable landmarks. At ground level, JRA created a contemporary open plan reception featuring original artwork by Christian Bahr, reached through an inviting new entrance designed in keeping with Walsingham Houseís historical exterior.

Sustainability has been a key consideration at Walsingham House. To improve what the existing building ís offering, JRA has installed a new core that increases energy efficiency and brings the building up to modern standards. The project is due to receive BREEAM Excellent certification.

© Hufton + Crow Photography

View more examples: