Bauhaus pavilion | Galvanizers Association
Temporary Building in Tempelhof, Berlin

Bauhaus pavilion

Reduce, reuse and recycle are the dominant keywords in the international discussion on sustainability with regard to construction. The triad which combines the reduction of waste volumes by avoiding waste, reusing materials as directly as possible and material conversion through recycling – according to the experts, represents the ideal route to take. The Bauhaus Reuse Pavilion is a pilot project of how structural elements can be reused.

bauhaus

The mobile, temporary building is located on the site of the former Tempelhof Airport in Berlin. The pavilion consists of reused floor to ceiling window sections from the Bauhaus in Dessau, together with two recycled shipping containers, and will be modularly extended in a second construction phase. A hot dip galvanized steel structure connects the Bauhaus window and the containers to form a prototype building. It is intended to serve as a temporary meeting place for the pioneering “Nature Learning Centre” project and the “M.I.N.T. Green Classroom”. The pioneering projects form part of a pilot urban development scheme for the site. A transparent classroom is being developed for children and young people, where they can experiment with and learn from nature, and the pioneering projects are transforming into an everyday resource for schools, kindergartens and childrens’ daycare centres. In addition to being used as a teaching centre and a natural laboratory, the pavilion itself also offers an object lesson in relation to the contentious issues of recycling in construction, building culture and simple sustainable building. The pavilion is a reusable kit, and will be extended by additional sections. To conserve energy, the pavilion is being equipped with photo-voltaic equipment and solar heating, and will become part of the “smart grid” which is being developed on the site of the former airport. All its elements, even the foundations, can be completely dismantled and are intended to be fully recyclable. The robust and durable hot dip galvanizing process is once again displaying its outstanding sustainability characteristics in this project. The zukunftsgeraeusche GbR was responsible for the design and implementation of the Bauhaus Reuse project, in co-operation with the Technical University of Berlin.

Image: http://www.zukunftsgeraeusche.de

Posted on June 14, 2013 by untitled

Read next…

Galvanizing aids lightweight concrete

The first of a group of five experimental houses has been erected on the campus of the Technical University of Kaiserslautern. Various high-performance building materials are being subjected to a practical test as part of the so-called Small House Village…

Read more

Galvanizing Delight

Two identical villas in Berlin have been created by Schneider and Schumacher Architekten, Frankfurt. The cantilevered roof design helps to create a versatile outdoor area at the back of the villa. A series of galvanized profiles creates an extension of…

Read more

Laboratories, University of Alcalá

The almost brutal design for the new laboratory building on the University campus of Alcalá serves a dual purpose: that of hiding and creating a mystical space. The Architects were given a difficult design conundrum: to group a series of…

Read more

Sea Gem, East Sussex

If you take a walk along the East Sussex coast you may be surprised at the beauty of the local landscape. A sandy almost golden beach will be beneath your feet, a ruggedness is added by rare sand dunes, and…

Read more