Architect: Wimshurst Pelleriti

Image: Tom Pelleriti, Nick Kane

Maritime Sophistication

Berberis Boathouse Design, Devon

Wimshurst Pelleriti recently completed a new boathouse which lifts a 14 ft speedboat out of the water and stores it ready for a quick launch. Unusually, perhaps uniquely, the boat is stored in the specially designed eaves from where it is mechanically lowered 15 ft into the water, allowing the area below to be used for storage.

The challenging brief required a modern and sophisticated piece of infrastructure to be sensitively inserted into the steep sided estuary of the River Yealm in Devon. Located in an Area of Outstanding Natural Beauty with millennia old connection to UK maritime history, the area is highly protected and nothing can be built adjacent to the water without permission from a large variety of stakeholders.

Galvanized steel forms the primary structure of Berberis Boathouse, which is clad in untreated Siberian larch, reflecting its woodland setting.

Externally, the larch will silver over time creating a material dialogue with the structure. Internally, the timber will retain some of the golden warmth of its un-weathered state. A full-length roof light allows diffused light into the main space and mezzanine deck while a series of sliding doors enable access from both land and water.

Modern Boathouse Design Ideas

The challenging brief required a modern and sophisticated piece of infrastructure to be sensitively inserted into the steep sided estuary of the River Yealm in Devon.

To facilitate the quick launch of the delicate but extremely heavy speedboat positioned 10 ft high in the eaves, Wimshurst Pelleriti began an extensive search to find a specialist boat handling firm, eventually entering into an intensive dialogue with WISE Handling who normally provide handling solutions for large dockyards.

“WISE Handling were the only specialist firm that would agree to undertake the challenge – and this gave an insight into the uniqueness of the project. It was an exciting commission giving us the opportunity to use imagination and diverse skills, resulting in a truly innovative design, which will have a positive impact on this romantic riverscape, and perhaps on the development of boathouses for this kind of riverbank scenario”  Will Wimshurst, director, Wimshurst Pelleriti.

Wimshurst Pelleriti’s client endorsed the practice‘s approach and enthusiasm. “We gave Will and the team a really challenging brief. We wanted a boathouse in which we could store a myriad of water craft and Wimshurst Pelleriti’s innovative solution was to hoist the speedboat into the eaves to leave storage for the rest of the kit below. It’s been a journey since then, but now it’s completed, it’s a truly beautiful building that does all it set out to achieve. Without a doubt, this building has transformed our experience of the river.”

The quayside approach to the boathouse has been carefully restored, taking cues from the village and is laid with reclaimed Cornish granite curbs and new setts that run up the tidal slipway and into the building. The building now sits proudly on the bank of the Yealm nearby listed Baring Boathouse, commissioned in 1880 by Edward Baring, 1st Baron Revelstoke.

Boathouse Design

The building now sits proudly on the bank of the Yealm nearby listed Baring Boathouse.

Subscribe to Hot Dip Galvanizing Magazine

Architect: Wimshurst Pelleriti

Image: Tom Pelleriti, Nick Kane

Posted on January 15, 2020 by Galvanizers Association

Read next…

Canoe Lake Leisure Tennis Pavilion, Portsmouth

PAD studio was approached to design the new pavilion building for Canoe Lake Leisure located in Southsea, Portsmouth. Canoe Lake Leisure manage and operate a series of community facilities in Southsea including: 12 world class grass tennis courts which are…

Read more

Dust and Tar – Galvanized Steel Formwork

With a small fixed budget, the owners of a new speciality bike shop in Cologne set themselves an ambitious target of creating a new interior to an old dilapidated internal shell. The shop, which is located on an ideal site…

Read more

Kalk Fire Station Design, Cologne

The topography of the site and its surroundings were an important contributor to the design approach of the new fire station in Cologne. The design aims to project the centre as a powerful, distinctive ensemble of buildings around an open…

Read more

Kunstmuseum Basel

The Kunstmuseum‘s new building redefines a prominent location in the heart of Basel. As a place for the exhibition and preservation of art as well as events, it embodies both a new departure and continuity. The new and enlarged museum…

Read more