Architect: Carmody Groarke

Image: Johan Dehlin

Galvanizing in Architecture Joint Winner

Carmody Groarke The Hill House Box, Helensburgh

The Hill House is arguably Charles Rennie Mackintosh’s residential masterpiece, one of Scotland’s most acclaimed buildings, Grade A listed, and a seminal part of early 20th century European architecture. A hybridisation of tradition and invention in the construction of the building led to some fundamental long-term problems of prolonged water damage. The National Trust for Scotland determined that a major conservation project was needed to avoid irreversible destruction.

Rather than incarcerate the house away from view whilst the restoration was undertaken, a more radical approach to active conservation was taken. As an integral part of this conservation process, which could have taken up to ten years, a ‘big-box’ temporary museum to contain and protect The Hill House as an ‘artefact’ was built, allowing the house to dry out and be conserved, whilst enabling visitors to see the conservation process first hand and maintain public access to the historic interiors.The Hill House Box Carmody Groarke

The new museum’s architectural identity is that of a huge, abstracted garden pavilion whose walls are covered entirely with a steel chainmail mesh. The galvanized cross-braced steel frame was designed to be grounded with minimum impact on the existing terraced-garden. This semi-permanent enclosure provides a ‘drying room’ shelter to the original house, whilst its rain-soaked existing construction is slowly repaired. The chainmail reduces rain penetration while allowing airflow for the building to breathe and dry naturally and sufficient light for trees to grow, bees to pollinate the garden and to naturally daylight the structure. This elegant enclosure also allows uninterrupted views, night-and-day, to and from the garden to Mackintosh’s architectural icon.
The Hill House Box Carmody Groarke

Architect: Carmody Groarke

Image: Johan Dehlin

Posted on December 22, 2020 by Galvanizers Association

Read next…

Arup Please Be Seated

Arup collaborated with British designer Paul Cocksedge to transform Finsbury Avenue Square, Broadgate, with the large-scale community installation, Please Be Seated, as part of London Design Festival 2019. Supported by British Land and fabricated by White & White London, Please…

Read more

Beech Architects The Listening Station, Southwold

The project was the result of the demolition of an old Royal Navy listening station that was at risk of falling into the sea from coastal erosion. Its replacement saw the construction of two new build portable low energy holiday…

Read more

Haston Reynolds Ltd Centre for Dairy Science Innovation

The University of Nottingham’s dairy farm is located next to the Sutton Bonington Campus near Kegworth. It is run as a fully commercial mixed arable and dairy farm and is used by the university to study current agriculture practices and…

Read more

MELOY Architects Hill House Passivhaus, Lewes

The site is located within the South Downs National Park alongside an ancient drove road used by fisherfolk to carry fresh fish from the old fishing village of Brighton to the county town of Lewes. The house was conceived as…

Read more