Courchevel Aquatic Centre, French Alps | Galvanizers Association
Alpine retreat

Courchevel Aquatic Centre, French Alps

Nestled within the French Alps at an altitude of 1,500 m the Courchevel Aquatic Centre could not have a more serene setting. Surrounded by an alpine forest within the Tarentaise valley situated below the slopes and village of Courchevel, the resort is a very popular destination for the more discerning skier.

courchevel-aquatic-centre-homepage-full

The design by Auer + Weber sought to integrate the building harmoniously into the environment. A double curved roof 120 m x 80 m, emerges from the ground with a minimal supporting frame: 25 columns, two walls and three abutments. Natural light is supplied by full height glazed facades and large incisions, up to 27 m wide, within the roof. The interior spaces, are designed as a series of cascading pools and terraces allowing panoramic views of the landscape.

courchevel-aquatic-centre-inside-landscape

 

The final design for the complex roof structure, incorporates the need to withstand substantial snow loading in the winter months but also take into account the fact that the valley was within an earthquake zone. Detailed design iterations of the roof structure enabled it to be adapted to form a green roof in the summer and is connected to surrounding mountains by a footbridge. This enabled the design to meet the topographical, climatic and environmental constraints of the sensitive site.

Innovative and efficient use of galvanized steel

The most effective and lightest way to meet the challenge of large spans, in an earthquake zone as well as handling considerable snow loading, was a steel truss frame. This enabled the design to be achieved with a low structural footprint, while being light weight, and
providing a cost effective solution.

Corrosion protection of the steelwork was of optimal importance. Galvanizing was chosen as it met all the requirements; a 50 year service life, ease of erection, no additional application on site, and the benefit of being able to withstand the transport and erection challenges posed by the site.

Architect: Auer + Weber

Image: Aldo Amoretti, Bollinger + Grohmann Ingenieure

Posted on May 11, 2016 by untitled

Read next…

Courthouse, Ponferada, Spain

Ponferrada is the capital city of the El Bierzo comarca (administrative division in Spain) and the last major city on the “French Way” – the most popular pilgrimage route to Santiago de Compostela. An extension to the existing courthouse within…

Read more

Featured practice: Hugh Strange Architects

Our environment has and continues to be influenced by a combination of legislators, landowners, planners and inspirational architects. It’s comforting to know that there are many within this mix that have a passion for the creation of innovative, sensitive and…

Read more

Galvanizing Delight

Made from 3 mm thick steel plate, the butterfly sculpture is one of a collection produced by Thrussells. With a 3 m wing span and a 1.2 m body, its size is deceptive. The sculpture is formed by working sheet…

Read more

Makro headquarters, Madrid

Makro, the well known international cash and carry brand were looking for an environmentally-friendly building for its headquarters in Madrid, Spain; a place where tradition and innovation would intertwine to give the company a new, elegant building. Having the ideal…

Read more