Architect: Millar + Howard Workshop

Image: Charles Hosea Photography

Gloucestershire

Dursley Treehouse

Designed to have minimal impact on the surrounding trees and to preserve the natural habitat of the site, Dursley Treehouse has garnered much interest for its beautiful cantilevered structure, its low environmental impact and for the romanticism of living in a ‘treehouse’. Wide use of reclaimed, reused, recycled materials throughout the project saw it win the GAGA 2018 Sustainable Award.

The brief for the house was to gain planning permission for a site which had twice before been refused planning for conventional houses. The 27 protected trees posed a big constraint and dictated the location of the building within the site.

In order to protect the tree roots,(a condition of the planning approval) the ground had to remain untouched, therefore an elevated building was proposed. The main structure of the house is a double stud timber frame with 300 mm of insulation.

This sits on a steel frame which itself sits on a series of galvanized steel screw piles, designed to keep ground disturbance to a minimum. Many of the internal and external finishes were reclaimed from a local disused factory, including the galvanized steel grating for an access bridge and balcony walkways; agricultural galvanized fencing that has been refashioned into balustrades and a second-hand galvanized spiral staircase.

The two lower floors have a slate floor reclaimed from an old Rolls Royce garage and the upstairs floor features floorboards from an old basketball court.

The house also features its own water supply, reducing the carbon footprint further. The clients were keen to achieve PassivHaus certification for this building and as such, it adheres to the strict criteria for energy efficiency and thermal comfort to ensure that heating is below 15 kWh/m2 /year at a comfortable temperature, without drafts, with plenty of fresh air and no damp or mould.

Order a Free Copy of the Hot Dip Galvanizing Magazine

Architect: Millar + Howard Workshop

Image: Charles Hosea Photography

Posted on October 23, 2018 by Galvanizers Association

Read next…

Blue Mountain School

Blue Mountain School unfolds behind the shimmering silver façade of this corner site on Redchurch Street. In the tradition of house museums, the building is a puzzle of rooms and uses, playing host to a fashion archive, exhibition spaces, a…

Read more

Charles Kuonen suspension bridge

The Charles Kuonen suspension bridge is a rope bridge on the eastern side of the Swiss Mattertal valley. Opened in July 2017, the 494 m long structure is believed to be the longest pedestrian suspension bridge in the world. Only…

Read more

Hull Pavilion

During its last period as UK City of Culture 2017, Hull saw the monumental temporary installation of a new ‘room’ for the city created by sixteen galvanized steel columns arranged in a grid formation in front of Hull Minster. The…

Read more

Middleton of Rora

The main aim for the architect was to build a new dairy of the highest welfare standards which would present dairy farming at its best. Important design considerations were addressed in Shand Building Design‘s Middleton of Rora which enabled it…

Read more