Architect: Knoche Architekten BDA, Leipzig

Image: Frauke Schumann

Creative Cohesion

Kalk Fire Station Design, Cologne

Fire Station Design

The topography of the site and its surroundings were an important contributor to the design approach of the new fire station in Cologne. The design aims to project the centre as a powerful, distinctive ensemble of buildings around an open courtyard, while still adhering to the city planning goals and its functional requirements.

Planning stipulations required integration with the existing buildings. A creative cohesion is achieved through the arrangement of structured façades that provide a calmness to the ensemble of buildings. The result is a spatial continuum, which is effectively underlined by the horizontal structure of the differentiated façades.

Functionality and inner development

The main five-storey building along Gummersbacher Straße houses garaging for 18 fire and rescue vehicles, as well as, rest and recreation areas, a kitchen and dining area and sports hall. The fire station also acts as a central hub for goods, materials and equipment for all fire stations in Cologne, along with provisions for a volunteer fire department.

Fire Station Construction Design

The internal spaces within the main building reflect the typical requirements of a building of this type. Functionality and direct access to the rescue vehicles from the recreational areas dominates the footprint.

Architecture, materiality and façade design

The architecture for the fire station is characterized by a few, striking and robust materials. Compact technical functionality is formed through 3 mm hot dip galvanized steel panels, the use of which helps to delineate the building from its more mundane surroundings, while providing continuity.

Fire Station Facade Design

Hot dip galvanized steel panels help to form the architectural character of the external façade; selected for its robustness, durability and its natural patina.

The selected materiality stands for robustness, technical solidity and durability which align with the values and self-image that Cologne fire brigade want to portray. A key characteristic of batch hot dip galvanizing – natural variations within the coating – was an important element for the architects’ material selection. The combination of this variation and a coating that is almost alive ensured vibrancy and lightness to the large façade area, avoiding a heavy monotonous design. Added expression and fluidity is provided by vertical profiles that run horizontally along the façade.

Ornamental pilaster strips installed floor to floor at different spacings, made from rectangular anodised aluminium profiles, add further depth to the façade.

Façade construction with fire-plated steel plate panels

The traditional back-ventilated façade system was not incorporated for the fire station, it was decided to mount the galvanized façade on a series of T sections that were connected to the outer wall penetrating 16 cm thick insulating material. The T sections were thermally decoupled by lining material, effectively minimizing the number of constructive cold bridges.

Fire Station Building Design

The main five-storey building along Gummersbacher Straße houses garaging for 18 fire and rescue vehicles, as well as, rest and recreation areas, a kitchen and dining area and sports hall.

Subscribe to Hot Dip Galvanizing Magazine

Architect: Knoche Architekten BDA, Leipzig

Image: Frauke Schumann

Posted on January 15, 2020 by Galvanizers Association

Read next…

Berberis Boathouse Design, Devon

Wimshurst Pelleriti recently completed a new boathouse which lifts a 14 ft speedboat out of the water and stores it ready for a quick launch. Unusually, perhaps uniquely, the boat is stored in the specially designed eaves from where it…

Read more

Canoe Lake Leisure Tennis Pavilion, Portsmouth

PAD studio was approached to design the new pavilion building for Canoe Lake Leisure located in Southsea, Portsmouth. Canoe Lake Leisure manage and operate a series of community facilities in Southsea including: 12 world class grass tennis courts which are…

Read more

Dust and Tar – Galvanized Steel Formwork

With a small fixed budget, the owners of a new speciality bike shop in Cologne set themselves an ambitious target of creating a new interior to an old dilapidated internal shell. The shop, which is located on an ideal site…

Read more

Kunstmuseum Basel

The Kunstmuseum‘s new building redefines a prominent location in the heart of Basel. As a place for the exhibition and preservation of art as well as events, it embodies both a new departure and continuity. The new and enlarged museum…

Read more