Architect: The Architecture Ensemble

Image: Shootlab

Complementary Beauty

Flimwell Park, East Sussex

Flimwell Park, a pioneering mixed use sustainable woodland development in East Sussex, has been completed after a decade of consultation, planning and construction. Formerly Flimwell Bird Park, the site located in an AONB in the heart of East Sussex is a collaboration between property developer Regalmain Limited and architect Steven Johnson of The Architecture Ensemble. Along with a core team of foresters, ecologists, permaculturists to repurpose the land, the site has been transformed into an inspiring new model for a sustainable woodland community that blends living, working, recreation and learning.

© Martin Zeller

Flimwell ParkThe site includes a series of eight timber two-storey work spaces built on stilts, a 900 m2 focal building and rooftop greenhouse and adjacent restaurant space all constructed to allow ample natural light as well as excellent viewing of the surrounding woodland. Ten earth-embanked lodges, five houses (two being project-linked) as well as further single-storey workspace are also part of the site.

Environmental, social and economic sustainability has been at the heart of the construction, with all timber sustainably sourced. Onsite solar power is generated from 300 photovoltaic cells located on building roofs, cladding, and canopies, with a grid of solar thermal units heating water directly from the sun.

Flimwell Park and the importance of Galvanized Steel Steven Johnson, Founder of London-based The Architecture Ensemble and teacher at The Bartlett School of Architecture, provides a commentary on material selection for the project.

The design of the project straddled the Brexit referendum and construction commenced months before the Pandemic and eventual lockdowns. With these two colossal events came an unanticipated dramatic rise in the general price of construction materials that affected timber prices especially bad.

To further complicate things for the use of timber, the tragic Grenfell Tower fire – a non-timber building – and another incident involving a timber balcony fire caused sudden and radical changes to where exposed timber could be used in residential buildings. Strong and sweeping changes in building practices were recommended and those recommendations are still evolving and will likely form the basis of new building regulations.

Flimwell Park Architectural Development

For Flimwell Park, this resulted in all domestic external balconies and surrounding facades to be made of non-combustible materials. Almost overnight, our designs for timber structures, stairs, decks, and balustrades were replaced with galvanized steel. On non-domestic stairs, balconies, and guard rails, the decision was made to substitute timber structures and components with galvanized steel to create a visual cohesion across the site. This included, in some cases, external diagonal bracing working with timber posts and beams forming hybrid material structures.

Flimwell Park Focal Building

At times, when timber orders hadn’t been placed prior to the lockdown, it was quicker to have galvanized steel components made rather than waiting for timber to arrive for time-critical elements. The result of all of this is a mixed-use woodland- based project becoming an exposition of material choices driven by rapidly changing supply chains, material cost increases, structural and fire engineering, and visual aesthetics. In many cases, the final result was a series of positive surprises of both a functional and a visual nature.

For example, the shift from solid timber galvanized steel-connected diagonal bracing to all-galvanized steel bracing resulted in far thinner structural members supporting elevated buildings dramatically improving views into and out of the adjacent woodland through the legs of the suspended small work-shop buildings.

Another good example was the dramatic shift of the main accessway for the small workshops – a 60 m long bridge –- from timber to galvanized steel created a glimmering almost ethereal band running across the main interface between the built and the woodland worlds.

We knew from the start that galvanized steel would feature in the project as a beautiful and durable complimentary material to a rather large amount of timber used across the project. Originally, this was planned for the rainwater goods. What we didn’t anticipate was how, through the course of constructing the project, galvanized steel would play such a major role in making sure that the right material was used in the right places.


Architect: The Architecture Ensemble

Image: Shootlab

Posted on July 21, 2022 by Galvanizers Association

Read next…

Cité Maraichère, Paris

A new development, Cité Maraichère (city farm), in Romainville, Paris creates a new municipal facility promoting agriculture and sustainable food within a regeneration project. As a “laboratory of life”, it offers residents fresh fruit and vegetables all year round, while…

Read more

E-bus terminal, Nuremberg

Electric vehicles will make an important contribution to climate protection if the infrastructural conditions are created, and green electricity is available in sufficient quantities. The Franconian metropolis of Nuremberg is a perfect example of how this is being achieved. Nürnberger…

Read more

Helipad, Panofsky building, Germany

An important extension has been carried out for the Panofsky building of the Chemnitz Clinic, Germany. A new helipad for rescue helicopters will enable faster and improved care for the seriously injured. Hot dip galvanized steel was used for the…

Read more

Himmelsglück

One of the highest lookout towers in Germany was built in Schömberg in the northern Black Forest. The tower, known as “Himmelsglück”, is 55 m high and allows a view from the top platform, which in good weather extends to…

Read more