Edinburgh Sculpture Workshop: Creative Labs, Newhaven

Galvanizing in Architecture Winner

Edinburgh Sculpture Workshop offers a base for artists providing low cost studios, exhibition space and workshops.

The new sculpture centre sits perched on the south side of Hawthornvale and straddles the embankment of a disused railway cutting. This building consists of 30 artists studios, large workshops for wood, metal, plaster and mixed media gathered around a covered external yard.

The workshops are located at ground level and open out onto a courtyard, a covered external workspace wrapped in galvanized steel screens which provides glimpses out whilst obliquely screening the facilities. Robust, flexible and economical industrial construction methods were employed to allow the internal spaces to be adapted to suit the future needs of the building users.
The construction method and materials reflect the function of Edinburgh Sculpture Workshop. The building celebrates a working establishment; a factory for the production and development of sculpture.
The primary structure is in-situ concrete; the bays of the concrete frame forming a cloister around the perimeter of the external space. This provides a basic infrastructure that can be used flexibly as temporary working spaces, areas for storage or exhibition, or to build more permanent internal studios at a later date.

Openings in the brick and concrete structure are treated simply, using galvanized steel grids and gates that offer a semi translucent view into the internal spaces.

galvanizing-in-architecture

For more information on galvanizing in architecture visit the Galvanizing for Architects page or book an Architects CPD.

Architect: Sutherland Hassey Harris

Image: Keith Hunter & Col.

Posted on January 17, 2017 by Galvanizers Association

Read next…

Apartments in Rümlang, Switzerland

Three apartment blocks in Rümlang, Switzerland, create a metallic shimmer surrounded by their lush green surroundings. The project designed by baumschlager eberle, combines an hexagonal layout and a hot dip galvanized steel facade to impart a strong presence whilst a…

Read more

Duplex Award Winner

Almere is the Netherland’s newest city, located alongside a lake and sits raised above surrounding ground level as part of the city master plan. Due to it’s proximity to the lake and the particular concentration of tall buildings a wind…

Read more

Galvanizing in Detail Winner

Originally built as an agricultural machinery showroom in 1914, the building is home to several University departments including fashion, sculpture, graphics and illustration. In recent years the building has undergone numerous works to refurbish and modify the building to meet…

Read more

Galvanizing in Engineering Winner

Suffolk EfW Facility designed by TSP, provides state of the art resources, taking 380,000 tonnes of household waste per year and producing 25MW of electricity. Designed to meet exceptionally high standards in all aspects from operation, performance and emissions, the…

Read more