The Gunton’s Building, Norwich University, Norwich

Galvanizing in Detail Winner

Originally built as an agricultural machinery showroom in 1914, the building is home to several University departments including fashion, sculpture, graphics and illustration. In recent years the building has undergone numerous works to refurbish and modify the building to meet the current needs of the University.

The focus of the recent modifications was to increase the awareness between different departments and encourage greater interaction. Key to this was that of circulation within the building.

The use of a rich palette of robust materials reflects the building’s semi-industrial character while creating an elegant and contemporary space at the heart of the building. The dominant feature is a steel staircase rising through a new central atrium – reminiscent of walkways in industrial wharf buildings. Dark self coloured steel cladding to the exterior contrasts with bright galvanized steel used for the treads and interior cladding. Its tough character is tempered by carefully concealed lighting positioned beneath the handrail. Polished screed and steel plate floors enhance the industrial aesthetic.

The central atrium rationalises vertical circulation and visually opens up the studios on each floor. The project has transformed the building, as new wide stairs, landings and walkways at different levels now provide greater opportunities for interaction between building users.

Architect: Hudson Architects

Image:  Joakim Boren

Posted on January 17, 2017 by Galvanizers Association

Read next…

Apartments in Rümlang, Switzerland

Three apartment blocks in Rümlang, Switzerland, create a metallic shimmer surrounded by their lush green surroundings. The project designed by baumschlager eberle, combines an hexagonal layout and a hot dip galvanized steel facade to impart a strong presence whilst a…

Read more

Duplex Award Winner

Almere is the Netherland’s newest city, located alongside a lake and sits raised above surrounding ground level as part of the city master plan. Due to it’s proximity to the lake and the particular concentration of tall buildings a wind…

Read more

Galvanizing in Architecture Winner

Edinburgh Sculpture Workshop offers a base for artists providing low cost studios, exhibition space and workshops. The new sculpture centre sits perched on the south side of Hawthornvale and straddles the embankment of a disused railway cutting. This building consists…

Read more

Galvanizing in Engineering Winner

Suffolk EfW Facility designed by TSP, provides state of the art resources, taking 380,000 tonnes of household waste per year and producing 25MW of electricity. Designed to meet exceptionally high standards in all aspects from operation, performance and emissions, the…

Read more