Laboratories, University of Alcalá | Galvanizers Association
Brutal yet beautiful

Laboratories, University of Alcalá

The almost brutal design for the new laboratory building on the University campus of Alcalá serves a dual purpose: that of hiding and creating a mystical space.

The Architects were given a difficult design conundrum: to group a series of laboratories that would include the storage and use of hazardous chemical products and still keep a link with other faculties of the Campus and teaching areas. For this reason, due to the needs, the use and the context of the project, the building was designed to fight against the character of its facades. The building is a hermetic volume without fissures or windows that, at the same time, remains open to the sky through the deep courtyards from where light penetrates. This light is collected, filtered and evenly distributed internally. This manipulated light separates the labs and the control rooms while ventilating the available areas.

The new laboratory building marks itself out as being unique both in its design and use of materials. The focal point of the building are its huge doors that not only represent the way in and out, they also open and close the entire space. When closed, the whole building is orientated within itself facing the open courtyards. When opened, the horizon enters breaking the solid verticality and opening up the building to its landscape.

The surrounding buildings are finished with uniform concrete and brick however, the new laboratory building responds through the latent character of its facades: large 5mm thick galvanized sheets. These create an almost shimmering effect in the summer sun that help to form different patterns of light and colour.

The purpose of the laboratory is to take in waste residues that are ordered and classified. The designers have responded to this opportunity by playing on the building‘s context to hide the handling of undesired waste but at the same time creating a structure that demands enquiry and inspection.

Architect: Héctor Fernández Elorza

Image: Héctor Fernández Elorza

Posted on April 29, 2013 by untitled

Read next…

Bauhaus pavilion

Reduce, reuse and recycle are the dominant keywords in the international discussion on sustainability with regard to construction. The triad which combines the reduction of waste volumes by avoiding waste, reusing materials as directly as possible and material conversion through…

Read more

Galvanizing aids lightweight concrete

The first of a group of five experimental houses has been erected on the campus of the Technical University of Kaiserslautern. Various high-performance building materials are being subjected to a practical test as part of the so-called Small House Village…

Read more

Galvanizing Delight

Two identical villas in Berlin have been created by Schneider and Schumacher Architekten, Frankfurt. The cantilevered roof design helps to create a versatile outdoor area at the back of the villa. A series of galvanized profiles creates an extension of…

Read more

Sea Gem, East Sussex

If you take a walk along the East Sussex coast you may be surprised at the beauty of the local landscape. A sandy almost golden beach will be beneath your feet, a ruggedness is added by rare sand dunes, and…

Read more