Wandsworth, London

The New Portland Arms

Skilful remodelling, careful material selection and a meticulous approach to detailing has enabled the successful conversion of an old public house into an adaptable mixed-use development. This combination was recognised by the project winning the GAGA 2018 Detail award.

The New Portland Arms Michael Trentham Architects

The complex build involved retaining and restoring the façade of the existing public house, which is located on Wandsworth Road within a local Conservation Area. Additionally, commercial and residential space was created by developing the rear and side of the site.

The rear elevation was opened up with a series of cascades from behind the parapet of the old public house that formed a series of setbacks and balconies into a communal landscaped courtyard at street level. Views over Battersea and the Battersea Power Station can be enjoyed from multiple levels and viewpoints from both the balconies and generous glass openings.

Galvanised steel has been used as part of the design of the building to anchor the untreated Siberian Larch and Normandy Grey brickwork. It also expresses the structure of the cantilevered balconies and helps to mark the floor plate.

The Siberian Larch balustrades were given a protective galvanized capping detail as well as the entrance gates, reinforcing the structure and protecting from rain. This was also continued over the single skin brickwork balustrades.

Architect: Michael Trentham Architects

Image: Gareth Gardner

Posted on September 14, 2018 by Galvanizers Association

Read next…

ArtLab, Switzerland

The campus of the École Polytechnique Fédérale elite university in Lausanne, Switzerland has been extended by another spectacular building. In the immediate vicinity of SANAA‘s Rolex Learning Center and Dominique Perrault‘s Faculty of Mechanical Engineering, stands ArtLab, designed by Kengo…

Read more

Boiled Lobster

Boiled Lobster, a 3 m high sculpture was created for the Staithes Arts & Heritage Festival. The sculpture took centre stage in the historic fishing village on the North Yorkshire coast to highlight its past and present fishing industry. The…

Read more

Old Shed New House

‘Old Shed New House’ is a home nestled within the agricultural landscape of North Yorkshire. The client sought a high quality, energy-efficient and low-cost building to serve as a house, library and gallery. Its sublime use of materials made it…

Read more

Rehearsal Rooms

Rehearsal Rooms, a residential-led mixed-use development, is one of the first completed in London as a bespoke private rented sector (PRS) product. Detailed treatment of metalwork throughout the project made it a clear winner of the GAGA 2018 Duplex award.…

Read more