Residential complex, Switzerland | Galvanizers Association
Raw aesthetic

Residential complex, Switzerland

A typical concrete residential block or inspirational design? On first glance the answer could easily be the former, for a new residential complex built in Winterthur, Switzerland. Its vertical façade consists of galvanized steel, glass and raw concrete built on a plot of just 400 m2.

Despite the restricted site, wild bär heule Architekten have attempted to create spacious living areas with an unconventional 70 m2 footprint by placing supporting galvanized columns externally and organizing internal access by circulation from room to room along the façade around a central services block.

Dominant features of the design include a story height glazing grid (supported by galvanized steel and glass) and a sculptural concrete staircase tower. The concrete is finished either by: cladding with galvanized steel to stair case areas, shuttered formwork to walls and soffits, and in the bathrooms where it is ground smooth to expose the gravel. Galvanized steel and raw concrete combine to form a chic industrial aesthetic.

Architect: wild bär heule architekten

Image: Roger Frei

Posted on August 28, 2018 by Galvanizers Association

Read next…

ArtLab, Switzerland

The campus of the École Polytechnique Fédérale elite university in Lausanne, Switzerland has been extended by another spectacular building. In the immediate vicinity of SANAA‘s Rolex Learning Center and Dominique Perrault‘s Faculty of Mechanical Engineering, stands ArtLab, designed by Kengo…

Read more

Boiled Lobster

Boiled Lobster, a 3 m high sculpture was created for the Staithes Arts & Heritage Festival. The sculpture took centre stage in the historic fishing village on the North Yorkshire coast to highlight its past and present fishing industry. The…

Read more

Old Shed New House

‘Old Shed New House’ is a home nestled within the agricultural landscape of North Yorkshire. The client sought a high quality, energy-efficient and low-cost building to serve as a house, library and gallery. Its sublime use of materials made it…

Read more

Rehearsal Rooms

Rehearsal Rooms, a residential-led mixed-use development, is one of the first completed in London as a bespoke private rented sector (PRS) product. Detailed treatment of metalwork throughout the project made it a clear winner of the GAGA 2018 Duplex award.…

Read more