Architect: Építész Stúdió

Image: Gergely Kenéz

Embedded into the landscape

Saint Gellért Hall, Hungary

By utilising an existing sloping terrace, Építész Stúdió succeeded in reducing the visible size of the new sports hall at Saint Margaret High School in Budapest.

The new sports hall sits within the historic gardens of the existing neo-baroque school building in central Budapest. It provides multi-purpose sports facilities and seating for 450 spectators.

An easily accessible additional playing field has been created on the roof of the new building with an entrance at ground level from a courtyard behind the school. The mass of the building is softened by the introduction of a clever yet simple external feature.

saint gellert hall in hungary

Slender hot dip galvanized vertical tubes have been used to create an external envelope to the building, providing a transparent filigree structure to the building’s external concrete façade whilst also creating a innovative ball catching fence for the playing field.

Saint Gellert Hall in Budapest


Architect: Építész Stúdió

Image: Gergely Kenéz

Posted on July 7, 2021 by Galvanizers Association

Read next…

Fire Resistance of Steel Sections Galvanized to EN ISO 1461

Galvanized steel is recognised for its corrosion protection properties, however recent research has shown that these benefits extend to improving the structural performance of steel sections in fire. Sky Car Park. Image © Philip Durrant Galvanizing is commonly used to…

Read more

Galvanized Steel – Solutions for a Circular Economy

The concerns about effects of climate change are both serious and urgent. With a growing world population and a consequent increasing use of engineered materials, the need for a new approach to maximise the value of raw materials by keeping…

Read more

Reinforcement of the Giulini Bridge

In 1969, the Giulini Bridge was built in the city of Ludwigshafen as a seven-span prestressed concrete structure. Two separate superstructures form the 240 m long bridge which is part of federal highway 44. It spans over two railway lines…

Read more

The Hothouse, London

London-based architecture practice Studio Weave, supported by developers Lendlease and LCR, have created The Hothouse, a large-scale installation located at International Quarter London (IQL). The structure of The Hothouse is reminiscent of a Victorian glasshouse and provides a controlled habitat…

Read more