Scharnhauser Sports Park | Galvanizers Association
Solar-powered terrace

Scharnhauser Sports Park

The terraces of the Scharnhauser Sports Park in Ostfildern follow the natural slope of the bank alongside the sports field. This helps the new structure to easily blend into the landscape. The design follows a simple pattern that offers an open view onto the football pitches being placed on a 3.2m high embankment and a closed façade to the rear of the building. Designed by Kaag + Black Architects in Stuttgart, the terrace structure offers changing facilities, toilets for visitors, storage and equipment rooms.

Scharnhauser-landscape

Scharnhauser-portrait

A glass canopy creates a connection between the internal and external environment offering protection from rain and snow and shades the sun’s glare from the flat sports field. The architects are avid football fans and wanted to show that their design can offer a sustainable way forward, claiming that the terrace provides a CO2 neutral impact. This has partly been achieved by the canopy structure providing a photovoltaic system, which compensates for the power consumption for the floodlights and a solar thermal system that is used to provide warm water for the wash rooms.

The façade and the roof of the structure are designed using slender steel sections that were galvanized to provide a long-term durable system. The prefabricated structure was assembled on-site and combines elegance, durability and longevity. The output of the photovoltaic solar panels provide enough power to make the terrace self-sufficient from an energy consumption point of view.

Architect: Kaag and Schwarz Architekten

Image: Kaag and Schwarz Architekten

Posted on December 7, 2012 by untitled

Read next…

BBC Roath Lock Studios

The Roath Lock Studios are a major new TV production location for the BBC, otherwise known as the new home of Dr Who. It comprises a 3.6ha production village situated in Roath Basin, a 20ha area of former industrial land…

Read more

Bridge over the Waldnaab River

The Waldnaab River, in the Upper Palatinate, flows through a picturesque nature reserve. Part of the infrastructure for visitors consists of a bridge over the little river for pedestrians and cyclists. This changes the route of two existing ramblers’ footpaths…

Read more

Galvanizing Delight

The building’s unusual composition resulted from a considered response to its local and historic context. In plan, the building is broken down into two slim, offset blocks, in keeping with the scale of the neighboring cottage. This approach creates a…

Read more

Nördlingen transportation hub

The link between local public transport and private car gives many commuters a tried and trusted way of escaping daily congestion. The pre-condition for this is suitable infrastructure consisting of adequate parking space and good bus and rail links. The…

Read more