Engineered grace

Tea Hut, Scotland

The building sits on an outcrop of a small rocky headland rising about 15 m above the sea on the narrow western coastal margin of Loch Fyne. Access is along a low coastal strip on an unsurfaced single-track road.

The initial concept was to replace a derelict traditional wooden summer house which sat upon the summit of the headland with a modern single storey building approximately 8 m long x 4 m wide, having modern amenities in the form of basic sanitation, sleeping accommodation for a couple, and a study desk/reading area. The building was to be designed to maximise the stunning views across Loch Fyne while withstanding the rigours of the local environment for many years to come.

Early proposals for the project consisted of an anvil-like reinforced concrete substructure, supporting a superstructure comprising glass external walls surrounding a small braced steel core topped by an aluminium stressed-skin monocoque roof.

Unfortunately, the design was found to be both expensive and difficult to construct in the location. Further iterations resulted in the final solution that featured a slender tubular steel substructure supported on an elongated pad footing dowelled into a shelf cut in the bedrock, and a relatively traditional timber roof.

These changes required further consideration of the superstructure, in particular the sway and torsional forces present in the core required to be transmitted to ground. The new proposal also had superior environmental credentials since the volume of substructure concrete was reduced, with a further indirect but relevant benefit of less potential for pollution on site.

Tea Hut, Scotland - AED Ltd

Costing of this proposal proved positive, but concerns remained over the buildability and future maintenance of the building, particularly regarding installing and replacing glass units, but also with respect to the amount of work still required at height. As a result, glass and galvanized steel play a major role for the long-term durability of the structure.

Opportunities to introduce significant temporary or permanent torsional stiffness in the thin floor deck of the superstructure were limited, so detailed modelling of the superstructure’s distortion as it was slid out along the rails was undertaken.

Tea Hut Scotland AED Ltd

When the steelwork was erected slight distortion of the rails due to galvanizing was found relative to the deflection tolerance of the glazing. Trial slides of the structure to check that this was not going to damage the glass when the finished structure were carried out. The first slide was carried out with kentledge applied to the superstructure’s floor deck to mimic the substantial weight of the double glazing and the floor and roof finishes. Distortion of the floor deck edge was monitored throughout the slide and the results were satisfactory.

A second successful slide was then carried out with the glazing mounted. Great care and attention to detail has resulted in an elegant, efficient and long-term solution that accounts for limited site access and an aggressive environment.

Subscribe to Hot Dip Galvanizing Magazine

Image: Tigerchick Media

Posted on October 29, 2019 by Galvanizers Association

Read next…

Adventure Ball, inMotion Park, Bavaria

A large new ball made of timber and hot dip galvanized steel has become the centrepiece of the inMotion Park in Steinberg am See, Bavaria. Measuring 40 m by 50 m in height and diameter the structure has become a…

Read more

Aesop Shibuya, Tokyo

Torafu Architects were appointed to design a new street-level store of the Australian skincare brand Aesop which was recently opened in Shibuya, Tokyo. It occupies the first floor of a building along Meiji Avenue and features a pared back concrete…

Read more

Boulby Pterodactyl

’Boulby Pterodactyl‘ was created for the Staithes Arts & Heritage Festival by Emma Stothard, and is 2.4 m high with a wing span of 4 m. The sculpture nestles on the rock armour surrounded by rugged cliffs of the North…

Read more

Dock Inn, Warnemünde

Located in a traditional harbour setting near the town centre of Warnemünde, Germany’s first upcycled hostel has been created. The concept of using shipping containers for residential projects is not new but the scale of their use for the Dock…

Read more