Architect: Anna Noguera + Javier Fernandez

Image: Enric Duch

Subtle green intervention

Turó de la Peira Sports Centre, Barcelona

Turó de la Peira lies on the outskirts of Barcelona, in a dreary part of the city, which is largely unknown to tourists. It is characterised by high-density social housing from the 1960s, with a shortage of public facilities and an unstructured urban landscape of bleak concrete, with no green space.

An architectural competition to rejuvenate the area was won by a proposal that integrated public sports and landscaping into a single structure. Turó de la Peira Sports Centre combines a sports hall and a swimming pool under one roof. The building, designed by architects Anna Noguera and Javier Fernandez, aims to improve the quality of life for residents in conjunction with a local park.

Turó de la Peira Sports Centre Barcelona

A green gallery supported by an external galvanized steel frame surrounds the building protecting it from the sun and creates a bioclimatic space.

The new facility integrates two large spaces; heated swimming pool on the ground floor and sports court on the upper floor. The building is half-buried, adapting to its topography, by bridging the slope between two main streets on opposite ends of the site. The feature green façade minimises the building‘s impact. The project places special emphasis on the perceptions that the space transmits to the user. Natural lighting, vegetation and the use of steel and wood provide a warm comforting atmosphere – rather than the cold anodyne atmosphere of traditional swimming pools.

Turó de la Peira Sports Centre Barcelona

An access ramp to the sports court runs between the façade and the green mesh where vines grow.

The first-floor sports court operates throughout the day exclusively with natural light thanks to its four façades and ceiling skylights. In the semi-buried pool, natural lighting is controlled and intimate.

While the building has a façade made of multi-wall elements three of its elevations have been extended with a galvanized steel frame to create a false wrap around façade. This green gallery surrounds the building creating a bioclimatic space and protects it from the scorching Spanish sun. An access ramp to the sports court runs between the façade and the green mesh where vines grow. It forms an important design component as a natural climate control system for the building.

Turó de la Peira Sports Centre Barcelona

A large tank located in the basement collects rainwater from the roof for recycling and use for the entire irrigation of the green façade by means of a hydroponic system.

In the garden’s site development, draining strips at the bottom of the slopes collect rainwater to return it to the water table.

Turó de la Peira Sports Centre Barcelona

The building not only provides new leisure facilities but has also created new communal space for local residents

Architect: Anna Noguera + Javier Fernandez

Image: Enric Duch

Posted on October 28, 2020 by Galvanizers Association

Read next…

Great Arthur House, London

John Robertson Architects (JRA) has completed the recladding of Great Arthur House for the City of London Corporation, a Grade II listed landmark, part of the Golden Lane Estate originally designed by Chamberlin, Powell and Bon and completed in 1956.…

Read more

Leeuwarden Energy Knowledge Centre, Netherlands

The Leeuwarden Energy Knowledge Centre was built on a former landfill site in the Netherlands. The building designed by Achterbosch Architecten relies on a limited palette of materials and is characterised by adjustable foundations due to the inherent ground conditions…

Read more

Pottensteiner Himmelsleiter

For visitors to Franconian Switzerland looking to explore the local area, the Pottensteiner Himmelsleiter should be a must-visit stop. Primarily a radio tower, the Pottensteiner Himmelsleiter is also used as a viewing point – for those who can face its…

Read more

Private House, Prague

Located in a leafy suburb, a former holiday home in Prague has gone through a number of conversions, including expansion into a residential house. However, the works had affected the stability of the 1930s building and the hipped roof had…

Read more