Piece of cake

The Wheelhouse, Erfurt Station

Wheelhouse Erfurt Station GermanyUrban mobility will look very different in ten years from today. For some time, there has been a shift from cars to public transport in combination with the use of bicycles.

Many cities are promoting this through the development of additional bicycle lanes and creating parking facilities for bicycles in the form of ‘bike and ride’ stations in the vicinity of public transport interchanges.

A good example of this is ‘The Wheelhouse’ in the immediate vicinity of the Erfurt ICE train station. It is the second such facility at the Erfurt ICE train station and is intended to meet the increasing demand for safe, weather-protected bicycle storage facilities.

The Wheelhouse designed by Osterwold ° Schmidt Exp. Architects BDA, is a galvanized steel frame wedge, with its two sides hollowed out at both sides to create double tired parking for 200 bikes. An internal secure space also offers an extra-secure storage room with charging stations for electric bikes. The location and access of the new facility was of paramount importance, this meant the use of a very small footprint of vacant land running alongside the station with quick access via a footbridge.

The incorporation of a wedge-shaped structure takes full advantage of available space and by cleverly cutting into both sides of the structure a semi enclosed area is created that also helps to provide quick, easy access.

Hot dip galvanized steel combines the advantages of longevity and robustness, that will withstand the continual loading, unloading of bikes and the daily knocks and bangs associated with these processes without unduly affecting the coating.

The use of an expanded metal skin promotes a high incidence of light during the day and luminosity during the night. Depending on the light conditions, the expanded metal creates an alternating effect between securing ‘shell’ and translucent skin.

wheelhouse-erfurt-station-germany 3

Be the first one to read our new case studies. Subscribe to HDG Magazine here.

Architect: Osterwold ° Schmidt Exp. Architects BDA

Image: Michael Miltzow

Posted on April 5, 2018 by Galvanizers Association

Read next…

Bike hub parking facilities, UK

Supported by backing from government, a quiet revolution has seen an increase in cycling across the UK and Ireland. Although the uptake is higher in certain concentrated areas of the South East, almost all major railway stations have reasonable bike…

Read more

Bike Pavilion, Mainz

The city of Mainz has in recent years developed a trend towards being a more bike friendly city. In terms of private bike parking however there continues to be a shortage of suitable parking spaces. Against this backdrop, SYRA_SCHOYERER ARCHITEKTEN…

Read more

Bus Shelter, East Anglia

The University of East Anglia has unveiled its new bus shelter as part of a joint initiative by Norfolk County Council and UEA to improve the image and efficiency of public transport on campus. The striking design aims to create…

Read more

CB1, Cambridge

A building which houses a 231 room Ibis hotel and retail space, is nothing new unless it also serves as a multi-storey cycle park which is ten times larger than any other cycle park facility in the UK. As an…

Read more